ΔΙΕΘΝΗ Πρώτο Θέμα

106 χρόνια πριν στις 28 Ιουλίου 1914 ξεκινά ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Η Αυστρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος ξεκινά.

Όλα ξεκίνησαν με την δολοφονία του διαδόχου της Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας, αρχιδουκός Φραγκίσκου-Φερδινάνδου και της συζύγου του στο Σαράγιεβο στις 28 Ιουνίου. Η πρώην οθωμανική επαρχία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είχε προσαρτηθεί από την Αυστρουγγαρία το 1908, μια κίνηση που την έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Σερβία.

Σέβροι επαναστάτες οργάνωσαν και πυροβόλησαν τον διάδοχο του θρόνου, Παρόλο που η Σερβία αρνήθηκε τις κατηγορίες, η Αυστρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος ξεκινά.

Στη διένεξη ενεπλάκησαν και μεγαλύτερες δυνάμεις καθώς η Αυστρουγγαρία είχε συμμαχία με τη Γερμανία ενώ η Σερβία παραδοσιακή σχέση με τη Ρωσία. Οι ψυχραιμότερες φωνές δεν εισακούονταν πλέον.

Στις 23 Ιουλίου αυστριακό τελεσίγραφο επιδόθηκε στο Βελιγράδι απαιτώντας διάλυση των συνωμοτικών οργανώσεων, εκκαθάριση του στρατού και κρατικού μηχανισμού, καταστολή κάθε αντιαυστριακής προπαγάνδας και επίδοση των εμπλεκομένων στην αυστριακή δικαιοσύνη. Η σερβική κυβέρνηση προσπάθησε να αμβλύνει την τελευταία στιγμή την απάντησή της αλλά ο κύβος είχε ριφθεί.

Επειδή η ισχυρή Ρωσία υποστήριξε τη Σερβία, η Αυστρία-Ουγγαρία περίμενε να κηρύξει πόλεμο έως ότου οι ηγέτες της έλαβαν διαβεβαίωση από τον Γερμανό ηγέτη Kaiser Wilhelm II ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τον σκοπό τους. Αυστροουγγρικοί ηγέτες φοβόντουσαν ότι μια ρωσική επέμβαση θα περιλάμβανε τον σύμμαχο της Ρωσίας, τη Γαλλία, και ενδεχομένως τη Μεγάλη Βρετανία.

Στις 5 Ιουλίου, ο Kaiser Wilhelm υποσχέθηκε κρυφά την υποστήριξή του, δίνοντας στην Αυστρία-Ουγγαρία μια λεγόμενη carte blanche, ή «κενό έλεγχο» διαβεβαίωση για την υποστήριξη της Γερμανίας σε περίπτωση πολέμου. Η Διπλή Μοναρχία Αυστρίας-Ουγγαρίας έστειλε στη συνέχεια ένα τελεσίγραφο στη Σερβία, με τόσο σκληρούς όρους που καθιστούσε σχεδόν αδύνατο να δεχτεί.

Σερβικά και Αυστρουγγρικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα σύνορα με την προθεσμία να λήγει στις 25. Με την πάροδο αυτής, η Αυστρία κήρυξε στις 11 το πρωί της 28ης Ιουλίου τον πόλεμο συμπαρασύροντας μέχρι τις 4 Αυγούστου ένα πανευρωπαϊκό ντόμινο.

Η Ελλάδα εισέρχεται στον πόλεμο το 2016 στην πλευρά των Συμμάχων και λαμβάνει μέρος στην μεγάλη παρέλαση της νίκης στο Παρίσι.

Related posts

Η βουλή αποφάσισε να άρει την ασυλία της Βουλευτή κ. Κασιμάτη για τα πρωτοφανή σχόλια εναντίον των Αστυνομικών – Μπάτσοι – Γουρούνια – Δολοφόνοι

Δημήτρης Δημητριάδης

Έκτακτο. Ανακαλείται ο πρέσβης της Γαλλίας απο την Τουρκία. – Ερντογάν για Μακρόν. Είναι τρελός ο Γάλλος Πρόεδρος! – Η Γαλλία καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» παρατηρήσεις του Ερντογάν για την «ψυχική υγεία» του Προέδρου Macron

Δημήτρης Δημητριάδης

Σαρώνει ο κορονοϊός στη Σουηδία: Δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy