Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκη Ιστορικά

O Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τιμά και φέτος την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής και της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος καλλικρατικός δήμος της Βορείου Ελλάδος, το πρώτο όνομα του οποίου έλκει από το αλησμόνητο «Κορδελιό» της Σμύρνης, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου -τιμά και φέτος- την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής και της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Η Μνήμη όλων ημών που η καταγωγή μας έλκει από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Σμύρνης, του Πόντου και της Καππαδοκίας αυτές τις μέρες θυμόμαστε τις διηγήσεις, τις προσωπικές μαρτυρίες, τα δάκρυα, τα μάτια και τα λόγια των δικών μας ανθρώπων που με το αίμα τους έγραψαν την πιο αιματοβαμμένη σελίδα της ιστορία μας. Για αυτό και η Μικρασιατική Καταστροφή για εμάς που ζούμε σε περιοχές που δημιουργήθηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες, – όπως η δική μας- δεν είναι απλώς ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά ένα κομμάτι της δικής μας τοπικής και της οικογενειακής μας ιστορίας, που το έγραψαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Ενενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε αλλά τίποτα δεν ξεχάσθηκε. Τίποτα δεν λησμονήθηκε, αφού εμείς και τα παιδιά μας απόγονοι 3ης και 4ης γενιάς, τους θυμόμαστε και θα τους θυμόμαστε πάντα όχι όμως καλλιεργώντας το μίσος, την έχθρα και την αδιαλλαξία, αλλά αντίθετα διατηρώντας ζωντανή την ουσία και την αξία της ιστορικής μνήμης, που είναι η ΕΙΡΗΝΗ και ειδικά σήμερα που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν δίπλα μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Όπως είναι γνωστό ο νυν Δήμος Κορδελιού Ευόσμου πρωτοκατοικήθηκε και δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες του 1922, στο πλαίσιο του εποικιστικού προγράμματος και της αποκατάστασης των προσφύγων μετά τον ξεριζωμό, τους διωγμούς, την γενοκτονία και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας του έθνους μας, τη Μικρασιατική καταστροφή αριθμώντας 1.200.000 ανθρώπινες ψυχές.

Για όλους αυτούς τους εθνικούς ,ιστορικούς αλλά και τοπικιστικούς λόγους, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοιού, που επέφεραν άλλωστε και την ακύρωση όλων των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης, (όπως και την ακύρωση της προγραμματισμένης μεγάλης επετειακής εκδήλωσης λόγου για την ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΣΤΡΟΦΗ στο νέο υπερσύγχρονο πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου μας) και παρατηρώντας τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας, τιμά φέτος την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, επιστρατεύοντας και πάλι την δύναμη των χρωμάτων για να στείλει ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ και ΜΙΑ ΕΥΧΗ!!!

Με το ΚΟΚΚΙΝΟ που συμβολίζει το ΑΙΜΑ των αθώων θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και με το ΜΑΥΡΟ που συμβολίζει το διαχρονικό ΠΕΝΘΟΣ, στέλνει το μήνυμα της αδιάλειπτης ιστορικής ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ με την εναλλαγή των δύο αυτών συμβολικών χρωμάτων θα φωτίσει την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου:

  • την πρόσοψη του Δημαρχιακού Μεγάρου Κορδελιού Ευόσμου στην πλατεία Ευόσμου και
  • την πρόσοψη του πρώην Δημαρχείου Ελευθερίου – ΝΕΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

«Το χρέος μας προς την ιστορία, το καθήκον μας προς την μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής και το αίσθημα της ευθύνης που φέρουμε για την μεταλαμπάδευση της, στις επόμενες γενιές, είναι και βαρύ και διαρκές, και ατομικό και συλλογικό. Γιατί η ιστορική μνήμη για να διατηρηθεί ζωντανή και αναλλοίωτη, μας θέλει ενωμένους, διαβασμένους και αποφασισμένους. Μόνο με την δύναμη που μας δίνει η μνήμη κι η γνώση της ιστορίας μας, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε στη λήθη και την αμάθεια να δημιουργήσουν και πάλι συνθήκες ιδανικές και καταστάσεις γόνιμες για την επανάληψη αντίστοιχων γενοκτονιών, θηριωδιών και καταστροφών. Για αυτό και μείς φέτος, από δω από τον προσφυγικό Δήμο του ΝΕΟΥ Κορδελιού Ευόσμου, δύο χρόνια πριν από την συμπλήρωση των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, αφυπνίζουμε συνειδήσεις με τα συμβολικά και δυνατά χρώματα του κόκκινου και του μαύρου και παράλληλα ευχόμαστε ειδικά φέτος να υπερισχύσει η δύναμη του ΛΕΥΚΟΥ χρώματος που είναι το χρώμα της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ όλων των λαών της γης» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου.

Related posts

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Στα δύσκολα οι Έλληνες γινόμαστε καλύτεροι”

Σταύρος Καρυπίδης

O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την διαμαρτυρία του για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται το λιανικό εμπόριο από τη δυνατότητα επιχειρήσεων να πωλούν προϊόντα που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης

Δημήτρης Δημητριάδης

Στο Thessaloniki Summit 2019 ο Κυριάκος την άλλη Πέμπτη

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy