ΔΙΕΘΝΗ

Sofagate – Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε το Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δικτάτορα προκαλώντας Ιταλό-Τουρκικό διπλωματικό πόλεμο

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε το Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα» και τον επέκρινε καθώς υποβίβασε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αφήνοντας την όρθια, αναγκάζοντας να καθίσει σε έναν καναπέ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης την Τρίτη. Ο Ντράγκι δήλωσε: «Ένιωσα μεγάλη λύπη για την ταπείνωση που έπρεπε να υποβληθεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen » Draghi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη το βράδυ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη να καταδικάσει τις παρατηρήσεις του Ντράγκι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu έγραψε στο Twitter ότι «καταδικάζουμε έντονα τις απαράδεκτες παρατηρήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας και καλούμε τον Ιταλό πρωθυπουργό να αναιρέσει τις ακατάλληλες παρατηρήσεις».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Çavuşoğlu υποβάθμισε επίσης τη σύγχυση σχετικά με τις διευθετήσεις θέσεων, λέγοντας ότι η Τουρκία είχε ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις πρωτοκόλλου της πλευράς της ΕΕ, σύμφωνα με τον Anadolu.

Η αντιμετώπιση των γυναικών στην Τουρκία αποτελεί ταμπού καθώς τις θεωρούν υποδεέστερες και η von der Leyen το ένοιωσε καλά αυτό. Στην Ευρώπη βέβαια τα σφοδρά επικριτικά σχόλια δέχθηκε και ο Michel ο οποίος στρογγυλοκάθισε στην καρέκλα ενώ θα μπορούσε επιδεικτικά να προσφέρει την θέση του στη von der Leyen στέλνοντας ένα μήνυμα στους Τούρκους.

Ο Michel είπε αρχικά ότι το περιστατικό στο Sofagate δεν ήταν δικό του λάθος, αλλά το αποτέλεσμα μιας «αυστηρής ερμηνείας από τις τουρκικές υπηρεσίες των κανόνων πρωτοκόλλου», αν και αργότερα είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη: «Λυπάμαι βαθιά για αυτήν την κατάσταση».

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – 10 Δεκεμβρίου

Δημήτρης Δημητριάδης

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει δεσμούς Ερντογάν με ισλαμιστές

Δημήτρης Δημητριάδης

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Υποδειγματικές οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των προτύπων διαφάνειας του ΟΟΣΑ

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy